ACOMODAREA CĂȚELULUI CU NOUA CASĂ – PASUL 1: PREGATIREA CASEI PENTRU NOUL VENIT

1    SAU …  3

Dacă am decis că vom aduce un puiuț de câine în casa noastră, trebuie să avem în vedere că este nevoie să adaptăm diferite lucruri prin casă. Scopul acestei amenajări este ca animăluțul să nu facă stricăciuni, și de asemenea ca el să nu se accidenteze sau să își pună viața în pericol.

Pentru bebeluși avem tot felul de sisteme de siguranță pentru ușile de la dulapuri, de la frigider, protecție la colturile mobilei, portițe pemtru scări etc. La fel se pune problema și la căței. Dacă avem sertare sau dulapuri care se deschid ușor, trebuie să luăm în calcul asigurarea ușilor. Cablurile trebuie mascate sau prinse sus pe perete, pentru a nu fi roase – altfel cățelul se poate electrocuta.

Ca și bebelușii, cățelușii au tendința de a băga în gura tot ce le este la îndemană – încălțămintea noastră, cablurile electrice, cărți, covoare, preșuri, perne, haine care atârnă din cuier, obiecte de uz casnic etc – adică orice lucru aflat pe jos sau pe un mobilier destul de jos încât câinele să aiba acces. Pentru puiul de câine tot ce este în jurul lui este foarte interesant, poate deveni o jucărie și are potential de ros, așa că nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării: lucrurile trebuie puse deoparte (pe rafturile de sus și în dulapuri / debarale etc) până când puiul mai crește.

Tot ce poate fi toxic nu trebuie sub nicio forma să fie accesibil cățelului: detergenți și soluții de orice fel, medicamente, alcool, plante de apartament etc.

Pregătirea casei implică și restrictionarea spațiului: nu lăsați cățelul în toata casa la început. Cu cat spațiul este mai mic, cu atât șansele ca el să distrugă ceva sunt mai mici. În plus, într-un spațiu mai mic cățelusul este mai ușor de supravegheat. Amenajați-i un culcuș în camera în care vă petreceți cea mai mare parte din timp. Puneți acolo și bolurile cu apă și mâncare, jucarii rezistente și, ceva mai departe de locul de dormit și mâncat, un spațiu pentru făcut nevoile. Ca și copiii mici, cățeii mici nu “se pot ține”, pentru ca musculatura sfincterelor nu este încă suficient de dezvoltată. Așadar trebuie să înțelegem și să acceptăm că o perioadă de timp cățelușul nostru își va face nevoile în casă. De aceea este nevoie să îi amenajăm acest spațiu special.

 

Sursa: Alina Ceană – Comportament canin, educatie si dresaj. Discutii, solutii, metode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.