CÂINELE ȘI ROLUL LUI ÎN VIEȚILE NOASTRE

Relația dintre om și câine este una dintre primele legături de pe pământ: din cele mai vechi timpuri, omul a înțeles cât de multe calități are câinele și a dorit să se folosească de ele. Odată domesticit, cainele și-a demonstrat din plin inteligența, curajul, loialitatea și aptitudinile fizice deosebite. Astfel câinele a devenit paznicul casei și al familiei, vânător și chiar agricultor.

Odată cu evoluția civilizatiei și a cunoașterii, câinele a dobândit noi roluri importante: salvarea oamenilor în situatii precum cutremure, incendii, inundații, avalanșe si alte stări de urgență; îmbunătățirea vieții pacienților cu diverse afecțiuni fizice și pisihice, a nevăzătorilor, a infirmilor etc.

În domeniul artei – proză și poezie, pictură și sculptură, teatru, film, filozofie etc – câinele reprezintă o sursă extraordinară de inspiratie: marii artiști și înțelepți ai lumii au iubit câinii și i-au omagiat în lucrările lor.

Pentru om, câinele este salvator, medic, paznic, companion și partener de viața, capabil să iubească, să ierte și să se sacrifice necondiționat. Civilizația umană, așa cum o cunoastem, nu ar fi existat fără relația extraordinară dintre om și câine. De aceea, acum este rândul nostru să acordăm atenție, respect și compasiune câinelui și speciilor non-umane fără de care omul nu ar fi putut să supravietuiască și să evolueze.

Pictura rupestra din perioada paleoliticului superior, pestera Altamira, Spania

– Pictură rupestră din perioada Paleoliticului, peștera Altamira, Spania –

Știai că?

  • Cercetările științifice au arătat că domesticirea și păstrarea în teritoriu a primelor animale de fermă nu s-ar fi putut realiza în absența câinelui.

dogs-shepherds-realm-andrew-fladeboe-35-650x433

  • Câinii au “cel de al șaselea simt” care îi face capabili să avertizeze oamenii înaintea cutremurelor, a furtunilor și calamităților; același simț îi ajută să “miroasă” bolile oamenilor și să își avertizeze stăpânii când aceștia urmează să aibă un episod (o criză) a bolii.
  • In China antică, ultima linie defensivă (de apărare) a împăraților erau câinii pechinez, ascunși în mâneca suveranilor.
  • Câinii sunt capabili să înțeleagă până la 250 de cuvinte și gesturi, pot numara până la 5 si pot efectua calcule matematice simple.
  • Rin Tin Tin – primul superstar canin al Hollywood-ului – și-a semnat prin amprentarea lăbuței toate cele 22 de contracte pentru filmele în care a jucat.
  • Cel mai faimos salvator montan canin este un Saint Bernard pe nume Berry, care trăit la începutul anilor 1800 și a salvat 40 de vieți omenești.
  • În anul 2014, un câine de rasă comună pe nume Duke a fost ales în funcția de primar onorific al orașului Cormorant din statul Minnessota, S.U.A.

 

 

 

Comments are closed