CUM TREBUIE SĂ NE PURTĂM CU CÂINII ȘI ÎN PREAJMA LOR

Aceste reguli ne ajută să fim în siguranță în preajma câinilor. Astfel, atât noi oamenii, cât și cățeii, vom fi întotdeauna în siguranță și ne vom bucura unii de compania celorlalți.

  1. Dragi copii: Întotdeauna stăm împreună cu părinții sau cu adulții în apropierea câinilor.
  2. Dacă vine la noi un câine necunoscut, întotdeauna luăm poziția “statuie”: stăm nemișcați, cu brațele lipite de corp, cu pumnii închiși și privim în altă direcție. Niciodată nu țipăm, nu fugim și nu fixam câinele cu privirea.
  3. Dacă vrem să ne împrietenim cu un cățel, cerem întotdeauna voie stăpânului cățelului să ne apropiem, să vorbim cu câinele sau să îl mângâiem. Niciodată nu interacționăm un cățel dacă nu știm sigur că el este prietenos cu copiii și cu oamenii necunoscuți.
  4. Când facem cunoștință cu un cățel, îl lăsăm întotdeauna să ne miroasă mâna. Este felul în care el află cine suntem. Nu mângâiem câinele pe cap, ca să nu îl speriem. În schimb, după ce cățelul ne-a mirosit mâna, cu aceeași mână îl mângâiem, acolo unde stăpânul cățelului ne spune că îi place animăluțului să fie mângâiat (pe piept, pe spate, pe burtică etc).
  5. Respectăm spațiul câinelui. Dacă suntem prea aproape, dacă îl înghesuim, dacă îl fugărim, cățelul poate să creadă că vrem să îi facem rău – și atunci el poate încerca să se apere.
  6. Nu enervăm niciodată câinele. Nu umblăm la castronul lui cu mâncare, nu îi luam jucăriile, nu îl tachinăm. Un câine enervat poate să creadă că vrem să îi facem rău – și atunci el poate încerca să se apere.
  7. Niciodată nu fugim, nu sărim, nu țipăm în preajma câinilor. Ei se pot speria de noi – și atunci pot încerca să se apere.
  8. Niciodată nu deranjăm un câine care mănâncă, doarme sau se odihnește.
  9. Dacă întâlnim un câine aflat în pericol, întotdeauna cerem sfatul și ajutorul unui adult. Niciodată nu încercăm să ajutăm noi câinele, pentru că, dacă este rănit sau speriat, el poate încerca să se apere – fiindcă nu știe că noi vrem să îl ajutăm.
  10. Niciodată nu ne apropiem de un câine care își arată dinții, care mârâie sau latră, care este zbârlit, care se uită fix la noi. Acestea sunt semnele prin care câinii ne arată că sunt speriați sau supărați și vor să fie lăsați în pace.

Să nu uităm că, la fel ca și noi, câinii au momente în care se simt obosiți, speriați, supărați, sau pur și simplu vor să stea singuri, linistiți. Trebuie să înțelegem și să respectăm nevoile câinelui, așa cum și noi dorim să fim înțeleși și respectați!  

daa

nuu

Comments are closed