MATEMATICĂ!

Problemă

O cățelusă nesterilizată (necastrată) poate naște între 4 și 12 pui, de câte 2 ori pe an. Cățelușa trăieste între 10 și 15 ani.

Calculați:

  1. La câți pui poate cățelușa da naștere într-un an? (numărul minim de pui; numărul maxim de pui)
  2. La câți pui poate cățelușa da naștere, de-a lungul întregii vieți? (numărul minim de pui; numărul maxim de pui)

 

Notă: Sterilizarea / castrarea este o intervenție chirurgicală (operație) realizată de medicul veterinar, prin care stăpânii responsabili se asigură că niciodată animăluțele lor nu vor aduce pe lume pui nedoriți. Adevărul este că în întreaga lume, inclusiv în țara și în orașul nostru, exista mult mai multe animale fără stăpân decât familii dornice să le adopte. Animalele care nu își găsesc un stăpân au o viață scurtă și plină de suferintă. Așadar, este clar că nu trebuie să mai vină pe lume alte și alte animale. Iubitorii de animale care își doresc un cățeluș sau o pisicuță pot alege din zecile de mii de animăluțe care au nevoie disperată de familii care se le adopte. Dacă îți dorești un animăluț de companie, discută cu familia despre adopția animalelor, informează-te pe internet sau vizitează adăpostul de animale din orașul tău.

Vestea și mai bună este că sterilizarea / castrarea le ajută pe animăluțe să fie mai sănătoase și să traiască mai mult! Este demonstrat stiințific că animăluțele sterilizate / castrate sunt ferite de multe boli, și că trăiesc chiar și câțiva ani în plus față de animalele nesterilizate / necastrate. Întreabă medicul veterinar și fii un stăpân responsabil!

 

Exercițiu: Dacă ești foarte bun la matematică, te invităm să scrii formula de calcul din poza de mai jos:

SCHEMA DE INMULTIRE

Leave a Reply

Your email address will not be published.