SEMNELE INSOLAȚIEI ȘI PRIMUL AJUTOR LA ANIMALELE AFECTATE DE INSOLAȚIE

Dog-suffering-from-heat-exhaustion

Semnele insolației la câini și pisici sunt: temperatură a corpului crescută; apatie / zacere / leșin / criză; respirație precipitată / gâfâită; salivare excesivă; gingii de culoare aprinsă, nefirească, de la albăstrui-voilet la roșu. Dacă observați astfel de simptome, trebuie să interveniți IMEDIAT pentru a coborî și a aduce la normal temperatura animalului:
1. RĂCORIȚI IMEDIAT ANIMALUL! Puteți folosi un prosop ud, în care veți înfășura cățelul sau pisica; puteți folosi o stică cu apă, un lighean etc, cu care să turnați apă pe animăluț. Udați bine și burta, axilele, pernuțele, vârfurile urechilor. Atenție, nu folosiți apă de la frigider sau gheață, pentru a nu cauza un șoc.
2. ASIGURAȚI CIRCULAȚIA AERULUI! După ce ați răcorit animăluțul, folosiți un evantai sau un ventilator și circulați aerul în jurul cățelului / pisicii.
3. AJUTATI-L SĂ BEA APĂ! Dacă animăluțul este conștient și poate să bea, oferiti-i apă proaspătă la temperatura camerei. Dacă nu poate să bea, continuați să îl răcoriți / hidratați, umezindu-i gingiile, folosind un pulverizator cu apă pe suprafața întregului corp, protejându-l cu prosopul ud etc.
4. MERGEȚI LA VETERINAR! Insolația este o urgență medicală cu potential letal, care impune deseori tratament intensiv și terapie cu fluide administrate intravenos (perfuzii). Acordarea primului ajutor – pașii 1-3 – este absolut esențială și salvează pentru moment viața animăluțului, însă este obligatoriu ca acesta să primească urgent îngrijire medicală de specialitate. Pe drumul spre veterinar continuați manevrele de mai sus, răcorind și hidratând permanent animăluțul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.